Meer roofdieren bedreigd


De Universiteit van Leiden heeft na 3 jaar intensief onderzoek het aantal leeuwen, hyena's, luipaarden, wilde honden en cheeta's in Kameroen bestudeerd. De aantallen zijn in de laatste jaren sterk gedaald. Dit zou komen doordat er minder en minder prooien zijn door het vernielen van hun leefomgeving. Gans Centraal-Afrika moet bezorgd zijn over hun wildpopulatie.

Deze dierenpopulaties hebben vast en zeker bescherming nodig. Voor enkele dierensoorten in Afrika, zoals de cheeta's, kan het zelfs al te laat zijn. Er zijn beduidend minder cheeta's geteld dan in een laatste telling, ook in de buurlanden van Kameroen zijn de populaties verontrustend gedaald.

Verder is het verontrustend hoeveel kleine aapsoorten ingevoerd worden gedurende de vakantieperiode. Vele Europese toeristen nemen vaak kleine berberaapjes terug mee naar Europa. Veelal gedreven door de schattigheid van de jonge aapjes. Echter na enkele jaren in gevangenschap kunnen ze aggressief en onhandelbaar worden. Door de relatief grote import zouden nog slechts een kleine 3.000 tal in het wild leven, terwijl vele opvangcentra hier volzet geraken door de aapjes.