Hot spot ontdekt op de Maan


De analyse van enkele nieuwe afbeeldingen van de maan door een handvol wetenschappers van de Washington University in St. Louis hebben tot een nieuwe ontdekking geleid. Er werd namelijk een vulkanische 'hot spot' ontdekt aan de andere kant van de Maan. Dit leidde tot de conclusie dat onze Maan geologisch meer actief is dan eerder werd gedacht.

In de hot spot valt de verhoogde concentratie van het radioactieve element Thorium op. De hot spot bevindt zich tussen de grote en oude inslagkraters Belkovich en Crompton. Het wordt de Compton-Belkovich anomalie genoemd, als men de data van de spectrometer over de kaart van de Maan legt, valt de hoge concentratie van Thorium onmiddellijk op.
Recente hoge resolutie 3D-beelden van de Lunar Reconnaissance Orbiter tonen deze opvallendheid aan. Uit deze beelden blijkt het niet om gewoon vulkanisme te gaan maar om het veel zeldzamere silicium vulkanisme. Silicium vulkanisme zorgt voor lange ketens van kristallen waardoor het magma veel taaier wordt. Het blijkt verder om relatief recente vulkanische activiteit te gaan.

Door deze ontdekking zullen de wetenschappers hun theorieën over onze Maan moeten bijschaven, wat het vulkanisme betreft. Algemeen werd aangenomen dat onze Maan onstond wanneer een object, ter grootte van de planeet Mars, op de Aarde insloeg. Toen was de oppervlakte van de Maan nog een wilde oceaan van gesmolten gesteente, tot wel 400 kilometer diep. Dit gesmolten gesteente koelde echter relatief snel af in ongeveer 100 miljoen jaar. Tijdens het stollen van die gesteente zouden de lichtere kristallen naar de oppervlakte gekomen zijn, en het huidge maanlandschap gevormd hebben. Zwaardere mineralen zonken, en vormden zo het binnenste gedeelte van de Maan haar mantel.

Nu wordt er vermoed dat de Maan toch nog een gesmolten buitenkern heeft die het mogelijk maakt om pulsen van warmte op te wekken. Dat gebeurt bijvoorbeeld ook in de Hawaiiaanse vulkanische keten en ook in IJsland. De later geplande missie op de Maan zal hier wellicht uitsluitsel over kunnen brengen.