Mercurius in kaart gebracht


Wetenschappers van de NASA hebben met hun Messenger de afgelopen jaren beelden verzameld van Mercurius. Deze beelden dekken 99% van de oppervlakte. Men heeft de beelden omgezet naar een korte video. De video geeft het Mercuriusoppervlak in versterkte kleuren weer. Hierdoor zijn oppervlakten van verschillende samenstelling beter zichtbaar.

Mercurius is de kleinste planeet in ons zonnestelsel en staat het dichtse bij de zon. Het is net als de Aarde een terrestrische planeet met een vast oppervlak en gelijkt wat op onze maan. Het heeft een vrij sterk magnetisch veld, zeker aangezien het de kleinste planeet is. Overdag is het er 430° Celsius en 's nachts koelt het af tot 180 graden onder nul en één dag duurt er een 176 aardse dagen. Vandaar het grote verschil tussen dag en nachttemperatuur.

De Messenger, door NASA gelanceerd op 3 augustus 2004, stuurde vanaf begin 2008 de eerste foto's van Mercurius door. Vanaf 2011 bevindt de Messenger zich in een baan rond Mercurius en voert onderzoek uit naar de samenstelling, de atmosfeer en het magnetisch veld van de planeet. Zo heeft de Messenger al kunnen aantonen dat er zich 100 tot 1.000 miljard ton ijs in de kraters bevindt.