Koudste ster ooit ontdekt.


Een internationale groep gerenommeerde astronomen heeft vanop de sterrenwacht van Hawaï de koudste ontdekte ster ooit aangekondigd en het blijkt nog om het kleinste deel van een dubbelster te gaan ook. De temperatuur op CFBDSIR J1458+1013B draait rond het normale kookpunt van water, 100°C. Hiermee wordt de grens tussen grote hete planeten en koude sterren wel erg klein of zelfs vaag. De ontdekking verschijnt binnenkort in het Astrophysical Journal.

Sterren zijn uiteraard normaal veel warmer. Zo is de temperatuur op onze zon ongeveer 5.500°C. De heetste ster in het heelal is ongeveer 40.000 graden. CFBDSIR J1458+1013B blijft echter koud omdat het een zogeheten bruine dwerg is. Bij dit soort mislukte sterren vindt er geen kernreactie plaats in de kern door een gebrek aan druk. Daardoor stralen bruine dwergen nauwelijks warmte en licht uit, zoals onze zon. Dat maakt het ook uitermate moeilijk om bruine dwergen waar te nemen.

Deze, in verhouding, ijskoude ster CFBDSIR J1458+1013B is slechts een 75 lichtjaar van ons verwijderd, of ongeveer een 710 biljoen kilometer. Men had drie verschillende synchrone (één laser en twee infrarood) ruimtetelescopen nodog om de ontdekking te doen.