15 hoornige dinosaurus ontdekt


In het Nationaal Park in het zuiden van de Amerikaanse staat Utah heeft een team wetenschappers fossielen van twee dinosaurussoorten ontdekt, de Utahceratops Gettyi en de Kosmoceratops Richardsoni.

Het is juist die laatste de Kosmoceratops, verwant is met de meer bekende Triceratops, die er nogal vreemd uitziet. Deze dinosaurus zou rond 76 miljoen jaar geleden geleefd hebben in warme en vochtige moerassen. De grootte wordt geschat als ongeveer dat van een nijlpaard. De dinosaurus had echter een heel grote schedel van bijna twee meter lang. Het meest vreemde aan dit dier is dat het 15 hoorns op zijn hoofd heeft: een boven elk oog, een boven de neus, een die uit elk kaakbeen stak en een rij van tien hoornen aan de achterkant van het hoofd.

Eerst werd gedacht dat het de functie had om zich tegen vijanden te verweren. Recentelijk wordt er eerder gedacht aan een seksuele functie, waar de horens zouden dienen voor de strijd voor een vrouwtje, zoals de kleuren van papegaaien, waarbij de mannetjes de vrouwtjes probeerden aan te trekken of andere mannetjes proberen te intimideren.

De andere nieuwe dinosaurus, de Utahceratops gettyi, was beduidend groter, en had drie horens. Alletwee de soorten waren viervoeters en planteneters. En de dinosaurussen zijn tussen de 60 en 95 miljoen jaar geleden uitgestorven.