Derde leefbare planeet ontdekt


De Nasa heeft nog een derde potentieel leefbare planeet ontdekt op 600 lichtjaar die sterk op de aarde lijkt. De planeet, Kepler 22-b, is bijna 2,5 keer groter dan de aarde en kent jaren van 290 dagen. Men schat dat de temperatuur er rond de 22 graden Celsius ligt. De Nasa-astronomen kunnen echter nog niet met zekerheid zeggen of de planeet vooral uit steen, gas of vloeistof bestaat.



Kepler 22-b werd ontdekt door de sonde Kepler, vandaar de naam. De Amerikaanse sonde Kepler werd in maart 2009 gelanceerd en is ontworpen om planeten in de Melkweg te ontdekken die op de aarde lijken. De sonde heeft momenteel 2.326 kandidaat-planeten gevonden, waarvan er 207 een grootte zoals de aarde hebben. Slechts 3 zouden zich in een leefbare afstand van hun zon bevinden.

In mei was het Franse Centre national de la recherche scientifique (CNRS) de eerste die een potentieel leefbare planeet aankondigde: een planeet die rond de dwergster Gliese 581 draait, op 20 lichtjaren van de aarde. Zwitserse astronomen bevestigden in augustus het bestaan van een andere dergelijke planeet, HD 85512b, op 36 lichtjaren afstand. Kepler 22-b is nu de derde in rij.