Saturnus elektrisch verbonden met maan


De Nasa heeft in Nature en Geophysical Research Letters verklaard dat Enceladus, één van de manen op een kleine 250.000km van Saturnus, elektrisch verbonden is met de gekende planeet met haar ringen.
Er was al een theoretisch model ontwikkeld door wetenschappers over een elektrisch circuit op de reuzenplaneet. Jupiter, de andere een enorme gasplaneet, is ook elektrisch verbonden met één van zijn satellieten. De Amerikaanse Cassinisonde heeft in 2008 data doorgestuurd die bevestigt dat de theorie ook opgaat voor Saturnus.

De vulkanen op de maan Io rond Jupiter sturen de meeste geladen deeltjes in de magnetosfeer van de planeet brengt. De baan van de maan rond de planeet tesamen met het magneetveld werkt als een dynamo. Er wordt een lusvormige elektrische stroom opgewekt van noordpool van planeet naar maan en verder naar de zuidpool. Daar waar de stroom bij de beide polen de atmosfeer van de planeet raakt, ontstaat poollicht.

De Cassinisonde ontdekte dat Enceladus, die aan zijn zuidpool ook gas en ijsachtige deeltjes de ruimte inblaast, op eenzelfde manier een stroomkring opwekt.Deze stroomkring verantwoordelijk voor het meeste poollicht op Saturnus.