Maan jonger dan aangenomen


Volgend op het artikel dat er een Hotspot ontdekt is op de Maan heeft men nu geconcludeerd dat de Maan jonger moet zijn dan eerder berekend. Met de 4,36 miljard jaar, blijkt ze nu 200 miljoen jaar jonger dan tot op heden aangenomen.

Men is tot deze conclusie gekomen door een nieuwe analyse van maanstenen uit te voeren, aldus Nature. Men lette hierbij vooral op de loodisotopen en neodymiumisotopen in anorthosiet, het oudste gesteente van de korst van de maan en door de Apollo 16-missie in 1972 naar de Aarde gebracht.

Men stelt dat onze Maan ontstaan is door een botsing van een kleine planeet met de Aarde. Hierdoor is materiaal van onze planeet de ruimte ingeslingerd. Gesteente of magma is daarop samengeklonterd om de Maan te vormen. Haar oppervlak zou aanvankelijk niets anders zijn geweest dan een oceaan van magma die geleidelijk is afgekoeld, maar waarin men recentlijk nog een 'Hotspot' gevonden heeft.

Indien de nieuwe datering van het anorthosiet juist is, betekent dit dat de metalen op de Aarde en de Maan ongeveer op hetzelfde tijdstip zijn ontstaan, kort na de inslag van het object.