Twee vreemde planeten ontdekt


Een KELT-telescoop (Kilodegree Extremely Little Telescope) heeft twee vreemde planeten ontdekt. Beiden planeten gelijken qua samenstelling sterk op de gasreus Jupiter.

KELT-1b
De ene gasplaneet, genaamd KELT-1b, de eerste planeet, bevindt zich zo dicht bij haar zon dat ze net geen 30 uren nodig heeft voor een orbit en waardoor ze ongeveer 6.000 keer meer straling krijgt van haar zon dan de Aarde. Hierdoor bedraagt de temperatuur er dan ook een 2.200°C. KELT-1b is slechts een beetje groter dan Jupiter, maar heeft wel ruim 27 keer zoveel massa.

KELT-1b ligt op zo'n 825 lichtjaren in het sterrenbeeld Andromeda. "Dit object zou je nooit zo dicht bij zijn moederster verwachten. KELT-1 is groot genoeg om getijden te veroorzaken op zijn moederster en er invloed op uit te oefenen. Ze heeft zelfs de moederster in haar macht. Planeet en moederster wentelen zich aan hetzelfde tempo."

KELT-2Ab
KELT-2Ab, de tweede vreemde planeet, blijkt nog 30% groter te zijn dan Jupiter en heeft de helft meer massa. Ze ligt ook in het sterrenbeeld Andromeda op een 360 lichtjaren. Haar moederster is zo helder dat het vanop de Aarde zichtbaar is met een verrekijker. Deze gasreus is zo groot en massief dat ze getijden veroorzaakt op de moederster en invloed uitoefent op de orbitale dynamiek.

De ster waar deze planeet omheen draait is zeer helder dat deze met een verrekijker kan worden bekeken. In feite is de helderheid van de ster zo hoog dat de wetenschappers in november onmiddellijk onderzoek willen doen naar de atmosfeer van deze planeet. De onderzoekers zullen licht analyseren van de ster dat door de atmosfeer heen schijnt wanneer KELT-2Ab in november weer langs de KELT-lens passeert. Deze observaties zullen zowel aan de hand van de KELT-telescoop als enkele ruimtesatellieten gebeuren.