Timelapse van het noordpoolijs

Het NOAA heeft een animatie van het noordpoolijs tussen 1987 en 2013 gedeeld. Deze timelapse is gebaseerd op onderzoek van de University of Colorado.

Sinds eind de jaren 80 is er zeer veel meerjarig ijs verdwenen. Het meerjarig ijs, voorgesteld door de lichte kleuren, overleeft doorgaans minstens één smeltperiode en is dikker dan jong ijs. Hoe donkerder de kleuren, hoe jonger het ijs en dus minder kans om een smeltperiode te overleven.

In deze video zien we dat zelfs het oudste ijs, dat ruim negen smeltperiodes overleefde, intussen ook aan het smelten is. Het meerjarig ijs werd vervangen door dun en eenjarig ijs. ‘Het is het gevolg van een warmer klimaat, wind en de stromingen in de oceaan. Die combinatie zorgt ervoor dat het oude ijs langzaam verandert in een jongere en vooral dunnere versie van zichzelf’, meldt het NOAA, de instantie die zich in de VS bezighoudt met meteorologie en oceanografie.

Voorlopig lijkt er nog geen beterschap in zicht. Integendeel: de zomersmeltperiode duurt nu zelfs al een hele maand langer dan in 1979. Bovendien strekt het noordpoolijs zich steeds minder ver uit. Ten opzichte van de jaren 70 is het zomerse noordpoolijs bijna gehalveerd.