Lijst 100 meest bedreigde soorten

De ZSL en de IUCN hebben in het Zuid-Koreaanse Jeju op een wereldcongres over natuurbescherming een lijst voorgesteld met de 100 meest bedreigde dier-, plant- en schimmelsoorten ter wereld, beter gekend als fauna en flora. De kans dat ze overleven is bitter klein. De lijst werd opgesteld door ruim 8.000 wetenschappers hebben een nieuwe lijst opgesteld. En het is de eerste keer dat zo een complete lijst werd opgemaakt.

Op de lijst staan bijvoorbeeld:
- het Przewalskipaard (Equus ferus przewalskii)
- de Escudo-eilandluiaard (Bradypus pygmaeus)
- de Bultrug (Megaptera novaeangliae)
- de Dwergluiaard die komt enkel nog voor in de buurt van Panama
- de Wilgenblaar (Cryptomyces maximus) een Welsche schimmel
- ...

De honderd geselecteerde soorten komen uit 48 verschillende landen.


Volgens de Zoological Society of London is de kans groot dat de honderd soorten zullen uitsterven omdat geen enkele van de honderd de mens een duidelijk voordeel oplevert. "De donorgemeenschap en de beweging voor natuurbescherming gaan steeds meer uit van het principe 'wat kan de natuur voor ons doen': soorten en leefgebieden worden gerangschikt volgens de diensten die ze de mens kunnen leveren", zegt Jonathan Baillie, directeur natuurbescherming van de Zoological Society. Of de natuur in functie van de mens, als de natuur wil overleven, moet het in functie staan van de mens in het algemeen.
Graag zou ik dan de muggen zien verdwijnen, maar zo werkt het nu eenmaal niet (nvdr).

"Alle soorten op de lijst zijn uniek en onvervangbaar", zegt Ellen Butcher (ZSL), medeschrijver van het rapport. "Als ze verdwijnen, kunnen we ze nooit nog terugbrengen. Maar als we meteen in actie schieten, kunnen we ze tenminste de kans geven om te vechten voor hun bestaan. Maar dan moet de samenleving wel het morele en ethische standpunt steunen dat alle soorten een inherent bestaansrecht hebben." Vandaar ook de naam van het rapport:"Priceless or Worthless?".