Wet van orkaankracht ontrafeld


De kracht van orkanen volgt een eenvoudige wiskundige wet. Dat blijkt uit onderzoek, gepubliceerd in the New Scientist. Aan de hand van deze formule kan men beter voorspellen hoe orkanen zich zullen gedragen als de aarde verder opwarmt en de zeespiegel verder stijgt.

De wetenschappelijk cel onderzoekers hebben orkanen vanaf 1966 tot 2007 nauwgezet bestudeerd. Ze letten hierbij op de intensiteit en de levensloop van de orkanen. De wetenschappers legden zo de steeds weerkerende wetmatigheid vast tussen de weinige zeer sterke orkanen en de frequente zwakkere orkanen ongeacht waar. Hierbij is de variable y altijd evenredig aan de macht van x. Alleen de extreme (de allerzwaarste en de allerzwakste) orkanen volgden dit patroon niet.

De wetenschappers bestudeerden ook de invloed van de watertemperatuur op het gedrag van de orkanen. De verhouding tussen de zwakke en de sterke orkanen bleef gelijk en is dus onafhankelijk van de temperatuur van het water. Dit geldt enkel niet voor de sterkste orkanen, zij komen wel meer voor in warmer water.

Onderzoekers zoeken al lange tijd naar antwoorden over de gevolgen van klimaatverandering voor orkanen. Deze vaststelling geeft nu meer duidelijkheid. De resultaten wijzen erop dat een stijging van de temperatuur leidt tot meer zware orkanen. Of dat in de praktijk ook werkelijk zo zal zijn, is vooralsnog onduidelijk. De aarde heeft de veronderstelde temperatuursstijgingen nog nooit meegemaakt. De toekomst zal verder uitwijzen hoe de orkanen zich zullen gaan gedragen.