Groot zonnestelsel ontdekt


Een onderzoeksteam van astronomen heeft het tot op heden grootste zonnestelsel buiten ons eigen zonnestelsel ontdekt. Minstens vijf, maar wellicht zeven planeten cirkelen rond HD10180, een ster op 127 lichtjaar afstand van de aarde in het sterrenbeeld Kleine waterslang.

Een van de planeten is mogelijk de lichtste planeet die ooit in een ander zonnestelsel is aangetroffen. De opmerkelijke vondst getuigt dat we eindelijk in een nieuw tijdperk van exo-planeet onderzoeksmethodologie beland zijn. Waar vroeger onderzoek gedaan werd naar een enkele planeet, gaat het onderzoek nu systematisch het hele zonnestelsel in kaart brengen. Dit maakt het onderzoek uiteraard veel ingewikkelder, maar het resultaat is uiteraard meer compleet.

De vijf planeten die zeker om de ster heen draaien zijn ongeveer 13 tot 25 keer zo zwaar als de aarde en bewegen zich in een cirkelvormige baan om de centrale ster.
De grotere van de twee, nog niet bewezen, planeten lijkt sterk op Saturnus. Deze planeet heeft een massa van 65 keer die van de aarde. Een omwenteling rond zijn zon duurt 2200 dagen.
De massa van de kleinste van de twee planeten is bijna anderhalve keer zo groot als die van de aarde. Deze planeet draait zeer dicht rond zijn zon, een omwenteling duurt amper 1,2 aardse dagen.