Aarde heeft Trojaanse asteroide


Men heeft recentelijk ontdekt dat de Aarde een Trojaanse asteroïde op haar baan om de zon heeft. De asteroïde heeft een doormeter van 275 meter. Na Neptunus met één, Mars met zes en Jupiter met tot op heden 4.912 gekende Trojaanse asteroïden, is de Aarde de vierde planeet in ons zonnestelsel die een asteroide in haar elliptische baan om de zon heeft.

Door de Wet van Kepler kan het voorvallen dat asteroïde aan de andere zijde van de zon staat. Maar gemiddeld loopt de asteroïde een 60° voor op de Aarde. Trojaanse asteroïden bevinden zich typisch in de Lagrangepunten L4 en L5 van de ellipitische baan van de planeten rond de zon. Deze punten bevinden zich een afstand gelijk aan de directe afstand van de planeet tot de zon voor en achter de positie van de planeet op haar baan. Dit zijn twee punten waar dat de aantrekkingskracht van beide lichamen elkaar opheft.

Het heeft geruime tijd geduurd alvorens men de asteroïde ontdekte. Zoals de naam al doet vermoeden, werd het object 2010 TK7 pas in 2010 ontdekt door NASA satelliet WISE. Het is zeer moeilijk om vanop Aarde een Trojaanse asteroïde in onze eigen baan te vinden, omdat dit meestal tegen het zonlicht in is. Door het vermoeden en doorzettingsvermogen van enkele wetenschappers, heeft het team in april op Hawaï de telescoop op de asteroïde weten te richten en met voldoende precisie de baan kunnen beschrijven die deze Trojaanse asteroïde voert.