Ozonlaag tegen 2048 hersteld


Het World Meteorological Organization heeft voor het eerst sinds 4 jaar een onderzoek, vrijgegeven op internationale Dag voor de Bescherming van de Ozonlaag, waarin wordt gesteld dat de ozonlaag niet meer kleiner wordt. Er werkten meer dan 250 wetenschappers aan dit onderzoek. De groeistop zou te danken zijn aan het sterk verminderde gebruik van ongeveer 100 chemicaliën. Deze stoffen werden gebruikt in onder meer spuitbussen, landbouwsector en koelkasten.

Het zijn juist deze chemicaliën, waartoe ook de broeikasgassen behoren, die medeverantwoordelijk zijn voor de klimaatsverandering.

Zoals gekend is de aanwezigheid van ozon in de hogere stratosfeer nodig om de gevaarlijk ultraviolette straling van de zon te absorberen. De vermeden chemicaliën waren in de jaren 80 en 90 verantwoordelijk voor een sterk versnelde afbraak van ozon in deze stratosfeer.

De staat van de ozonlaag buiten de poolgebieden zou tegen het jaar 2048 terug hersteld zijn naar het niveau van voor de jaren 80. Het gat in de ozonlaag boven Antarctica zou echter pas tegen 2073 volledig hersteld zijn.